Lägg till i väntelista We will inform you when the product arrives in stock. Just leave your valid email address below.
Email Quantity We won't share your address with anybody else.
Snabba leveranser! Läs mer
Vejparens guide till Ohm, Volt, Ampere och Watt

Vejparens guide till Ohm, Volt, Ampere och Watt

Vad betyder dessa och varför är det så viktigt att veta hur dessa hänger ihop? Vi ska reda ut begreppen!

Men först och främst ett varningens ord. Bygger du egna coils och framförallt om du använder mekaniska mods utan skyddsanordningar så måste du veta hur resistansen (ohm) på din coil påverkar batteriet du använder. Annars finns risken att batteriet överhettas och i värsta fall exploderar! Det har hänt oaktsamma personer och är du rädd om ditt ansikte så bör du läsa vidare innan du sätter på en coil du har byggt själv på din mod så du inte sätter en bomb i munnen!

Ohm

Ohm är resistansen i en krets. Man kan säga enkelt att ju lägre ohm din coil har desto mer elektricitet flödar igenom den. Det är ett värde på hur mycket din coil “stoppar” elektriciteten från att flöda runt i din mod. När du använder en coil med lägre resistans händer följande:

  • mer värme genereras i din coil
  • det blir mer ånga/rök
  • ångan blir varmare
  • vissa tycker att det blir mer smak

Det är dock inte bara positiva effekter av att använda låga resistanser. Det innebär också följande:

  • batteriet tar slut fortare
  • batteriets livslängd förkortas
  • det går åt mycket mer e-juice
  • atomizers livslängd blir kortare
  • chansen att du får en så kallad “dry hit” ökar eftersom juicen försvinner fortare och du kan få käften full av smak av bränd bomull, bläh

Man får helt enkelt hitta det ohm värde man tycker passar sitt eget vejpande. Men det finns också begränsningar för hur låg ohm du kan använda! Läs vidare!

Sub-ohm

Sub-ohm är ett begrepp som är vanligt inom vejping. Det betyder att resistancen är mindre än 1.0 ohm. Tex när du använder en coil med 0.3 ohm. Då är du ute på sub-ohm territorium.

Volt

Volt är mängden potentiell energi mellan två punkter i en krets. Ett batteri har två poler: en pluspol och en minuspol som strömmen går mellan. Spänningen beskriver förhållandet mellan de två polerna. Spänning mäts i volt (V) och betecknas med bokstaven U i formler (från tyskans unterschied som betyder skillnad). Man skulle lite enkelt kunna beskriva det som att volt är “trycket” i batteriet som skickar iväg ström (ampere) till din coil. Ju högre volt batteriet har, ju mer ampere blir det. Om din coil har för låg resistans (ohm) så kommer det att bli för hög ampere för vad batteriet klarar av. Därför gäller det att ha en coil med resistans som klarar av att hålla nere amperen för vad batteriet klarar av. Lite mer info om detta nedan i Ohms lag.

Watt

Effekt (mäts i watt) är ett begrepp som vi funderar över dagligen. När vi värmer lunchmaten i mikro­vågsugnen funderar vi över vilken effekt vi ska ställa mikrovågsugnen på. Ju högre effekten är, desto snabbare går maten att värma. Många funderar också över effekten när de väljer TV. Ju högre effekt TV:n har, desto mer kostar den att ha igång. I likspänningssammanhang är effekten helt enkelt det vi får om vi multiplicerar spänningen med strömmen. Resultatet (produkten) är effekten angiven i watt (W). I formler betecknas effekt med bokstaven P.

P = U * I

Som ett exempel om vi har ett batteri med 3.8 volt (U) och vi har byggt en Coil med 0.19 ohm (R) och vi har 20A ström (3.8/0.19) så kommer effekten (watt) att bli:

P = 3.8 * 20 = 76 watt

Ampere

I elektriska sammanhang mäts ström i ampere (A) och betecknas med bokstaven I i formler (kommer från franskans intensité de courant som betyder strömstyrka). Ett batteri har en max ampere som det klarar av. Tex har ett Sony VTC4 max 30A. Det betyder att batteriet får belastas med max 30A. Batteriet har 3.8 volt när det är laddat. För att hålla sig inom någon form av säkerhetszon så kan vi tex tänka oss att vi skall bygga en coil som låter det belastas med 20A. Med ohms lag (beskrivs mer ingående längre ner) så kan vi då räkna ut vilken lägsta resistans (ohm) vår coil får ha. Uträkningen ser ut såhär:

Ohm = Volt / Ampere

R (ohm betecknas med R) = 3.8/20 = 0.19 ohm (En gaska så låg ohm, och då har vi ändå försökt hålla oss en bit ifrån vad batteriet klarar av)

mAh

mAh beskriver batteriets kapacitet. Dvs hur länge det kan användas innan det har laddats ur. Ju högra mAh batteriet har ju högre kapacitet har det.

Ohms lag

Spänning, ström och resistans hänger ihop på ett vackert sätt. Så länge två av faktorerna är kända kan den tredje räknas ut. Sambandet kallas Ohms lag (uppkallat efter fysikern Georg Ohm). Ohms lag säger att spänningen (U) är resistansen (R) multiplicerat med strömmen (I).

U = R * I

Med ohms lag kan vi beräkna fram den ampere (ström) som kommer att bli med det batteri vi använder och den coil som vi har byggt. Denna ampere använder vi sedan för att jämföra med vad batteriet max klarar av. Är amperen för hög för batteriet så kan vi INTE använda just denna coilen.

Tex. Om vi har ett 4.2 volts batteri som max klarar av 20A och bygger en egen coil. Vi sätter coilen i vår ohm mätare. Har du inte en sådan bör du skaffa dig det! Ohm mätaren visar 0.19 på vår nya coil. Vi beräknar då fram ampere enligt:

I = U / R

I = 4..2/0.19 = 22.1A

Vårt batteri i exemplet klarar max 20A så den coil vi har byggt kommer inte att fungera eftersom den kommer att generera 22.1A! Vi får helt enkelt bygga en ny coil som har högre resistans (ohm).

Här är en bra YouTube video som beskriver Ohms lag.

Vapeshopen är en svenskägd webbutik som säljer vapeprodukter, E-juice och tillbehör av hög kvalitet.

Related Posts

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.