Lägg till i väntelista We will inform you when the product arrives in stock. Just leave your valid email address below.
Email Quantity We won't share your address with anybody else.
Snabba leveranser! Läs mer
Batterisäkerhet och tips

Batterisäkerhet och tips

Alla batterier kan faktiskt explodera. Därför kan det också hända med E-cigarett batterier. Och det är såklart synd. Speciellt eftersom att varje händelse vi har hört om kunde ha undvikits. Om du väljer att följa de riktiga säkerhetsanvisningarna och reglerna är det väldigt osannolikt att ditt batteri skulle explodera – det är bara 1 av 10 miljoner att det händer. För att använda ditt batteri på ett säkert sätt bör du därför följa dessa enkla regler och anvisningar.

 Du bör göra följande:

– Använd den riktiga laddaren – gärna den som följer med. Orsak nr. 1 till problem med E-cigaretter är användning av fel laddare. Det är alltså helt fel att använda en annan laddare, till exempel den av ens mobil eller iPad. Detta kan skada batteriet. Använd precis den laddare som följer med batteriet eller en som är rekommenderat av säljaren.

– Köp från ett företag du kan lita på

– Ladda dina batterier på en säker och solid yta (t.ex. ett bord eller golvet)

– Stäng av batteriet när du inte använder det

 Detta bör du inte göra:

Skruva på ditt batteri för hårt på clearomizern

– Använda en skadat batteri

– Utsätta batteriet för extrem värme, kyla eller direkt solljus

– Ladda batterier utan att övervaka dem

– Utsätta batteriet för direkt kontakt med vatten

Batterier och Mech Mods

När du använder en mekanisk mod så finns inga skyddsanordningar och batteriet har direktkontakt med din atomizer. Om du då använder en coil med alldeles för låg resistans (Ohm) så kan det bli för hög ampere för vad batteriet klarar av. Det kan då överhettas och i värsta fall explodera! Det är därför väldigt viktigt att du vet vad du håller på med när du bygger dina egna coils och använder mekaniska mods. Läs mer om detta i våra guider innan du försöker dig på att använda en mekanisk mod då du gör detta helt på egen risk!

Det finns också en risk att batteriet kortsluter om det används på fel sätt. Läs mer om hybridmods och vad som kan hända om man använder fel atomizer på en sådan.

Åtta sätt att maximera livslängden på ditt batteri

 1. Börja med att ladda batteriet fullt första gången du skall använda det.
 2. Förvara batteriet mörkt och kallt. Ska du förvara batteriet länge så ladda det fullt först.
 3. Använd batteriet. Batterierna som används för e-cigg är oftast designade för att de skall användas regelbundet.
 4. Ladda batteriet före det har tagit helt slut. Det sliter mindre på batteriet om du laddar det när det är halvfullt än om det är helt tomt.
 5. Gör rent batteriet. Använd lite torrt papper eller bomull och gör rent batteriet om det är smutsigt.
 6. Slå av din mod/batteri när du inte använder det. Ofta innebär det att man trycker 5 ggr i snabb följd på avfyrningsknappen. Du slår på den på samma sätt.
 7. Låt inte ditt batteri stå i starkt solljus eller i höga temperaturer. Lämna inte batteriet i bilen tex en jättevarm sommardag.
 8. Låt inte batteriet ligga i din ficka… Det är lätt hänt att man bär omkring sin mod i fickan. Det kan då utsättas för stötar och smuts som gör att batteriet försämras. Det är aldrig bra att bära runt en vape i fickan om den är påslagen. Du kan då råka få till det så tokigt att avfyrningsknappen trycks in och din vape värms upp i fickan. Kanske såpass länge att du bränner dig eller att batteriet överhettas och i värsta fall exploderar.

Varför batterier exploderar

Lithium batterier innehåller kemikalier som tyvärr gör att risken finns för att batteriet skall explodera. De innehåller lithium, sodium, potassium och andra farliga ämnen. Om man kastade allt detta i vatten skulle de explodera. När ett batteri används så genereras värme och om batteriet överhettas så kan det svälla upp eller explodera i värsta fall. Det kan tex ske om batteriet är defekt, inte originaltillverkat eller om batteriet kortsluts. Det sistnämnda är något man bör tänka på när man använder en vape mod som man bygger egna coils till tex.

Dock är det ganska ovanligt i dagens läge att batterier exploderar. De flesta lithium batterier som e-cigg är gjorda av har inbyggda skydd mot överhettning. Nu pratar vi dock om själva e-ciggen som inte använder externa batterier. Samma skydd finns inte i de externa batterierna, vilket gör att det innebär större risk att använda t.ex mekaniska mods som direktkopplas till ett externt batteri. Här krävs det att man är aktsam och inte överbelastar batteriet då risken är större att det sker olyckor.

Hur undviker man att batteriet exploderar

 • Använd rätt laddare till din e-cigg. Om det följer med en laddare så använd endast denna. Även om andra laddare fungerar så kanske de inte genererar samma volt mängd och det kan skapa problem för din e-cigg.
 • Köp batterier från kända tillverkare. Det har skett olyckor med batterier som är köpta online från billiga kinesiska tillverkare. Även om dessa har certifikat (ROHS) så är det inte säkert att de är äkta.
 • Ladda batteriet säkert. Låt det ligga på en plan yta som inte har något som lätt kan brinna i närheten. Ladda inte batteriet över natten utan se till att det alltid finns någon i närheten som kan hålla uppsyn.

Här är en liten film som visar vad som kan hända med batterier

Vapeshopen är en svenskägd webbutik som säljer vapeprodukter, E-juice och tillbehör av hög kvalitet.

Related Posts

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.